Hästunderstödd Terapi

Enligt svensk forskning är grundpelarna i Hästunderstödd Terapi den påverkan som rörelse har, relationen med djuret och kontakt med naturen (Håkansson, Palmgren Karlsson & Sandgren, 2009). Det som gör HUT framgångsrikt för att få människor att må bättre är insatser som är s k multimodala, det vill säga kombinerade och som verkar i flera riktningar och som interaktion med hästar och ridning kan göra (McCullough, Risley-Curtiss och Rorke, 2015). Hästen räknas som en kompanjon som speglar våra känslor.

När jag skrev min kandidatuppsats i psykologi och som handlade om Hästunderstödd Terapi så gjorde jag djupintervjuer med 6 kvinnor som var yrkesverksamma utövade av HUT. I intervjuerna så fanns det fyra gemensamma teman som kvinnorna ansåg att HUT innehöll. Dessa teman var:

  •  omsorg om hästen och därmed en annan individ
  • naturen som i sig själv är läkande 

  • ökad självkänsla därför att man kan hantera en så stor individ som hästen och att hästen tycker om en 

  • Att klienten "glömmer" sitt eget dåliga mående i stunden främst för att hästar är stora flyktdjur, som skannar av omgivningen och ständigt reagerar på den. Man måste hela tiden vara med i nuet och vara mindfull.

HUT kan vara väldigt bra till klienter med psykologiska åkommor som tex ADHD, autism osv men även du som lider av stress, utbrändhet eller arbetstränar och tex vill återställa självkänslan som ofta sjunker vid sådana tillfällen, är terapin utmärkt för. Klienter kan vara både barn, ungdomar och vuxna. Tjänsten kan också vara bra för dej som bara tycker det är trevligt och avkopplande med hästar och natur. 

HUT är också bra för både barn och vuxna som är rädda för hästar, kanske har åkt av och skadat sej men som lider av att de inte kan göra något som tidigare gett dem glädje men där rädslan har blivit ett hinder. Här tar vi tid på oss och tar små, små steg framåt, bara med glädje och upptäckar-anda.

I HUT lär man in nya saker samtidigt som det är kul!

Upplägget under en session är lite varierande men följer en grundstruktur: Under 60 minuter så hinner vi göra i ordning hästen, dvs vi är omhändertagande. Sedan tar vi ut den och rider eller gör något som känns bra just den gången. Sedan upprepas proceduren av omhändertagande genom att vi tar hand om hästen efter ridning och gör reflektioner av dagens händelser. 

Målet med hela terapiverksamheten sätter vi utifrån era önskningar i ett gratis, inledande telefonsamtal.

För att få varaktiga resultat brukar det behövas 10-12 gånger men det är upp till var och en hur många HUT-sessioner man vill ha.

All HUT innefattar inte ridning utan man kan kommunicera med hästarna från marken, man kan med sin egen energi påverka hästen på många meters håll, det är en rätt så cool upplevelse, tycker många.

I verksamheten finns idag en stor shetlandsponny, Pinnen. Han är 14 år och uppbyggd muskulärt under många år, så han kan bära upp till 60 kg kortare stunder. Detta kan vara en stor hjälp om man har tidigare trauman av avfallningar med tillhörande skada, det är ju inte så långt till marken!

Till verksamheten har också inköpts en stor häst som heter Gambler, han är 8 år. Han kommer att utbildas till terapihäst under en tid och har ett väldigt lugnt och trevligt temperament. Gambler är ca 156 cm i mankhöjd.

Priser hittar du under fliken Prislista.


© 2019 AH Häst och KBT AB Alla rättigheter reserverade.
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång